.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 13.59.218.147
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Доменна статистика .UA за підсумками четвертого кварталу 2023 року

/ На кінець 2023 року в домені .UA було зареєстровано 512.932 доменних імені, з них - 25.413 приватних доменів другого рівня. За четвертий квартал загальна кількість доменів знизилась на 16%

Від початку повномаштабної війни домени, які не були продовжені, не видалялися в реєстру. Це дало можливіть реєстрантам, які не мали змоги продовжити свої домени протягом 2022 року, повернути собі свої домени. В реєстрі накопичилось більше 100 тисяч незатребуваних доменних імен. З листопада 2023 почалося поступове видалення таких доменів. До регулярного відтоку доменів додалось звільнення доменних імен з 2022 року, і це суттєвим чином вплинуло на зменшення загальної кількості доменних імен.

В домені .UA реєструються домени другого рівня (за наявності прав на використання відповідного знаку для товарів та послуг) та домени третього рівня. Серед публічних доменів третього рівня є 4 домени загального призначення (com.ua, org.ua, net.ua, in.ua), 4 спеціальні домени, а також географічні публічні домени - за назвали обласних центрів України. Протягом четвертого кварталу кількість географічних доменів збільшилась, до них додались домени в правильній українській транслітераціі. З першого жовтня 2023 жовтня відкрилась реєстрація доменних імен у доменах khmelnytskyi.ua, vinnytsia.ua та zhytomyr.ua.

(див. інформацію про Публічні домени другого рівня - https://www.hostmaster.ua/2ld)

В найбільш масовому публічному домені com.ua налічується 307 тис. імен (зменшення за квартал 16.7%) Домен .ua налічує 25.413 доменів, зменшення склало 5.5%

Не зважаючи на загальне зменшення кількості доменів, протягом 4 кварталу щодня реєструвалося 253 домени.

Процент продовження доменів порівняно з третім кварталом 2023 року збільшився.

  4 кв 2023 3 кв 2023
ua 94.02 92.96
com.ua 82.38 80.96
kyiv.ua 92.26 87.02
kiev.ua 80.84 83.23

/ Домени з українським характером


Третій квартал 2023 став переломним моментом для доменів в українській транслітерації. Завдяки акції "KYIV.UA - додай української" інтернет-користувачі переконалися у важливості вживання українських доменів

Ініціативу підхопив Харків. З листопада по грудень аналогічна акція пройшла в домені kharkiv.ua. Щодня український kharkiv.ua збільшувався на одне доменне ім'я.

Підвищення популярності українського написання міст в доменах також помітне і в інших містах. Мешканці Чернівців стали надавати перевагу домену chernivtsy.ua. А в листопаді 2023 rivne.ua (домен міста Рівне і Рівненської області) став переважати за кількістю доменів свій аналог.

Натомість мешканці Житомира, Чернігова, Вінниці ще вагаються і не частно реєструють домени в zhytomyr.ua, chernihiv.ua, vinnytsia.ua.

DNSSEC


Реєстр .UA дбає про захищеність доменів і пропонують реєстраторам і реєстрантам убезпечити свої домени за допомогою DNSSEC (протокол, який допомагає запобігти підробці DNS)

Домени UA, gov.ua, com.ua, kyiv.ua давно використовують DNSSEC.

Наприкінці 4 кварталу підписи DNSSEC також отримали публічні домени

  • org.ua
  • kherson.ua ks.ua
  • chernihiv.ua chernigov.ua cn.ua
  • volyn.ua lutsk.ua lt.ua
  • zhytomyr.ua zhitomir.ua zt.ua

В домені UA використовується DNSSEC-ключ, заснований на алгоритмі еліптичних кривих - ECDSA Curve P-256 with SHA-256.

Ротація ключів підписання ключів домену .UA ZSK відбувалася щомісяця (відповідно до графіку).

Інцидентів не зафіксовано.

Джерело: “Хостмайстер”